Cursussen

Zesde Continent verzorgt collegereeksen, cursussen en lezingen over de 15 landen van de voormalige Sovjet-Unie. Wij doen dit voornamelijk bij instellingen voor het hoger onderwijs, maar ook bij ngo’s en andere organisaties. Wij bieden ook cursussen, lezingen en colleges op maat aan. 

De thematiek is vaak cultuur-historisch van invalshoek, maar er is ook voldoende ruimte voor actuele, politieke en sociaaleconomische thema’s.

De docent Karel Onwijn combineert zijn inhoudelijke kennis met zijn grote passie voor het onderwerp. Hij werkt graag interactief, zowel met kleine als met grotere groepen. Naast fysieke colleges geven we ook veel cursussen online, meestal via Zoom.

De afgelopen jaren gaven we onder meer collegereeksen over de politieke en culturele geschiedenis van het Balticum, Belarus, Oekraïne en Rusland. Maar ook thema’s als de interculturele problematiek in de Zuidelijke Kaukasus, de Georgische cinema, de cultuur in Centraal-Azië en de Nederlands-Russische betrekkingen door de eeuwen heen kwamen uitgebreid aan bod.

Alaverdi - Georgië (foto Karel Onwijn)
Riga-Letland (foto Karel Onwijn)

Partners

Zesde Continent werkt al vele jaren samen met:

Selectie andere opdrachtgevers:

Hogeschool Utrecht, Hogeschool Zuyd, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Tilburg Universiteit, Yerevan State Linguistic University (Armenië), Ilia State University (Georgië), SIB, Bond van Vrije Evangelische Gemeenten

Interviews

Interview over het docentschap bij HOVO Utrecht (2021):

“Al jaren kent HOVO Utrecht het fenomeen TOP-docent. Daarmee worden docenten bedoeld die jaren lang met succes cursussen hebben verzorgd bij HOVO Utrecht. Karel Onwijn is er zo een.

Interview over het HOVO-docentschap - The VVAO Post - augustus 2020 (Anna Schimmel )

Reacties

cursisten HOVO Utrecht:

“Was zeer inspirerende mix van verschillende aspecten van de regio. Goede samenhang met rode draad, en daarnaast veel aandacht voor voorbeelden, die het levendig maakten.”
“Hartelijk dank voor de uitstekend gedocumenteerde colleges.”

cursisten HOVO Nijmegen:

“Het was echt een prachtige collegereeks. Hopelijk volgend jaar mee met de studiereis!!”
“Ik heb genoten van al je cursussen dit jaar – goed verzorgd, grondig onderzocht en vooral onderhoudend.”

cursisten Erasmus Academie:

“Ik heb dit najaar meerdere colleges gevolgd, maar jij springt er echt uit!”
“Je hebt de colleges enorm goed voorbereid, weet goed de digitale mogelijkheden, laat ons zeer relevante literatuur lezen en brengt de colleges met enorm veel enthousiasme.”

cursisten HOVO Brabant:

“Door jou zeer betrokken en prima opgezette colleges is er voor ons een “wereld” open gegaan.”
“Zeker de voorbereidingen, presentatie en warme emotionele/betrokken colleges hebben wij zeer gewaardeerd.”

cursisten HOVO Leiden:

“Hartelijke dank voor de gehele serie colleges. Het was heel boeiend om je verhalen te horen over dit gebied, je organisatie vond ik perfect.”
“Echt een verrijking met veel aanknopingspunten om verder te lezen.”

cursist HOVO Amsterdam:

“Bedankt voor je zeer interessante colleges voor de VU online zomercursus. Wat doe je veel voorbereiding en onderzoek!”