=2024=
Indrukwekkend optreden Gurdijeff Ensemble
Eind januari had ik de luxe een concert bij te wonen van het Armeense Gurdjieff Ensemble in het Amsterdamse Concertgebouw. Het ging om een eenmalige concert als onderdeel van een Europese tour langs onder meer Brussel, Zurich en Geneve. Het Gurdjieff Ensemble speelt in de eerste plaats muziek van de 19e/20e eeuwse Armeense componist en filosoof George Gurdjieff. Maar tijdens dit concert waren ook composities te horen van onder meer Sajat Nova (componist/dichter uit de 18e eeuw) en van Ashough Jivani (sing and songwriter uit de 19e eeuw). De negen leden van het ensemble voerden de composities uit op inheemse Armeense instrumenten, zoals verschillende type doedoeken (houten dubbelriet-blaasinstrument), de kamancheh (strijkinstrument met lange hals) en de tar (langhalsluit). Tezamen brachten deze mysterieuze en soms hypnotiserende melodieën voort met ingewikkelde want voortdurend veranderende maatvoering. Een extra dimensie aan het geheel gaf de stem van Vladimir Papikjan die op indringende wijze onder meer de gedichten van Sajat Nova ten gehore bracht. Na afloop van het concert kregen de muzikanten terecht een vele minuten durend staande ovatie die werd beloond met een toegift van een geheel andere orde, namelijk Armeense dansmuziek, met recht een feestelijke afsluiting! Het is een extra reden om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan het land van herkomst van deze muziek: Armenië! Zie onderstaande link voor een prachtige filmopname van het Gurdjieff Ensemble in Armenië.
Authentieke gerechten uit het Zesde Continent
De afgelopen paar jaar is er sprake van een snelle toename van het aantal etnische restaurants uit de landen van het Zesde Continent in Nederland. Deze worden meestal gerund door emigranten uit deze landen zelf. Dat verklaart ook waarom de gerechten die hier worden geserveerd zo lekker authentiek smaken. Zo vinden we Georgische restaurants in onder meer Den Haag, Delft en Amsterdam. In de laatstgenoemde stad bevindt zich ook een net geopend Oekraïens restaurant, in Alkmaar en Scheveningen zijn deze al langer open. En in Den Bosch, Amsterdam en Zwolle vinden we weer Armeense restaurants. In de laatstgenoemde stad gaat het feitelijk om een heuse Armeense bakkerij – de enige in Nederland – die de Armeense lekkernijen bakt waar je bij staat. Je kunt hier ook een keur aan unieke uit Armenië zelf afkomstige producten kan kopen – mijn favoriet is de walnotenjam en Ararat cognac. Zie voor meer informatie onderstaande link.
Tentoonstelling 'Kunst uit Oekraïne'
Onlangs bezocht ik de tentoonstelling ‘Kaleidoscope of (hi)stories’ over kunst uit Oekraïne in het Museum de Fundatie in Zwolle. Ik werd er ondergedompeld in ruim 100 jaar Oekraïense kunst. Hoewel de nadruk lag op de hedendaagse kunst, was er ook verrassend veel werk uit de prerevolutionaire tijden en de avant-garde-periode (jaren 1920s). Zoals bekend is deze laatste generatie kunstenaars in de jaren 30 massaal het slachtoffer geworden van de Stalinistische terreur en hebben velen de dood gevonden in Karelië (Noord-Rusland). Zij staan bekend als de ‘Vermoorde renaissance’ en van hen is maar weinig werk behouden gebleven. Maar ook in de latere Sovjetperiode zijn er prachtige kunstwerken gemaakt, vaak door vrouwen. Bekende namen zijn Tetiana Jablonska, Alla Horska en Maria Primatsjenko en van hen is ook enig werk te zien op de tentoonstelling. De tentoongestelde hedendaagse kunst is zeer divers en omvat ook video’s, installaties, performances, sculptuur, geluidswerk, fotografie en textiel. Schokkend zijn de werken gemaakt onder oorlogsomstandigheden, die je doen beseffen hoe zwaar de Oekraïners lijden onder de aanhoudende Russische bombardementen. De catalogus van de tentoonstelling is prachtig uitgevoerd en geeft een mooie inleiding op onze cursus Ode aan de Oekraïense cultuur (zie boven). Voor meer informatie over de tentoonstelling en de begeleidende catalogus zie link hieronder.