Cursusagenda

Mausoleum uit het Timoeridische tijdperk (Türkistan – Kazachstan) (bron: Wikimedia Commons, Petar Milošević)

4 juli t/m 14 juli 2022

4-delige zomercursus in de zaal ‘Cultuurgeschiedenis van Centraal-Azië’

Tijdens deze cursus maakt u kennis met de grote culturele gevarieerdheid van de 5 landen die samen Centraal-Azië vormen: Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan en Kirgizstan. Tot 30 jaar  geleden behoorden ze nog tot de Sovjet-Unie, maar sinds hun onafhankelijk geven ze een ieder op eigen wijze vorm aan hun nieuwe soevereine status en hun culturele identiteit. Daarbij grijpen ze gretig terug op tradities uit de pre-Russische tijd toen ze dankzij de Zijderoute nog een belangrijke verbindingsschakel vormden tussen China en Europa.

Het graf van de vroegere Russische president Boris Jeltsin (foto Karel Onwijn)

12 t/m 22 juli 2022

4-delige zomercursus in de zaal ‘Van Glasnost tot Poetinisme’

In Rusland heeft president Poetin de burgerlijke vrijheden, die door partijleider Gorbatsjov en zijn opvolger Jeltsin zijn ingevoerd, steeds meer ingeperkt. Sinds de oorlog in Oekraïne is dit ontnemen van burgerlijke vrijheden en burgerrechten in een verbijsterende stroomversnelling terecht gekomen. Deze inperking is het resultaat van een lang proces van terugdraaien van vrijheden door president Poetin, sinds hij in 2000 aan de macht kwam. Deze cursus probeert te onderzoeken hoe het proces van ontluikende vrijheid & burgerrechten naar dictatuur en volledige censuur in een historische context te plaatsen.

De Sint Sophia-kathedraal in Kyiv (foto Karel Onwijn)

11 november t/m 16 december 2022

6-delige online-cursus ‘Een cultuur-historische kennismaking met Oekraïne’

Oekraïne – dat letterlijk ‘aan de grens’ betekent – stond lange tijd onder de Russische invloedsfeer. Tegelijkertijd heeft het eveneens lange perioden aan Europese invloeden blootgestaan dankzij de overheersing door onder meer de Litouwers, de Polen en de Habsburgers. Daarnaast woonde er tot de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse minderheid in Oekraïne. Bovendien hebben de Oekraïners korte tijd een eigen onafhankelijke Kozakkenstaat gekend. Veel van de huidige politieke en culturele tradities vallen hierop terug te leiden. In deze cursus maken we uitgebreid kennis met de geografie en geschiedenis van het land, waarbij we uiteraard ook de nodige aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen.

Een Oekraïense kobzar speelt op zijn bandoera (foto Karel Onwijn)

November – december 2022

Diverse andere HOVO-cursussen

-Muzikale rondreis door Eurazië
-Oekraïense kunst & literatuur in de schijnwerpers
-Georgië & Armenië
-Cultuur-historische kennismaking met Centraal-Azië
-Rusland
Zo gauw onderstaande cursussen zijn gepubliceerd zullen we ze online zetten