8 januari t/m 13 februari 2025
6-delige cursus ‘Muziek in de ex-Sovjetrepublieken’
Wanneer men spreekt over muziek uit de voormalige Sovjet-Unie oftewel de Euraziatische regio heeft men het al snel over klassieke componisten uit Rusland zoal als Pjotr Tsjaikovski of Sergej Rachmaninov. Maar deze regio die 550 keer groter is dan Nederland kent een veel bredere en rijkere muziekcultuur.
Naast dat ook de Baltische landen, Oekraïne en de Kaukasus een eigen klassieke muziektraditie kennen, vinden we in de 15 voormalige Sovjetrepublieken ook overal eeuwenoude volksmuziek uitgevoerd met unieke authentieke instrumenten, zoals bijvoorbeeld de komoes (mondharp) in Siberië, de zurna (soort hobo) in Tadzjikistan, de doedoek (dubbelrietblaasinstrument) in Armenië en de bandoera (soort luit) in Oekraïne.
Tijdens deze online-cursus nemen we u mee op een muzikale rondreis door deze enorme regio en horen en zien we onder meer Byzantijnse koormuziek (Rusland), Noord-Siberische volksmuziek, etno-folk muziek (Kirgizië), Shashmaqam-muziek (Oezbekistan), polyfone muziek (Georgië), joodse klezmer-muziek (Moldavië en Oekraïne) en neo-middeleeuwse muziek (Belarus en Litouwen).
Maar we zullen ook de nodige bezoeken brengen aan uitvoeringen van klassieke muziekstukken uit deze regio, uiteenlopend van bombastische 19e eeuwse composities en bizarre experimenten uit de Sovjettijd tot postmoderne muziek uit met name de westelijke delen van Eurazië.
Uiteraard plaatsen we alles in een cultuur-historische context en maken we zoveel mogelijk gebruik van authentieke (beeld)opnamen.
========================================
De cursisten krijgen ook naar het Nederlands of Engels vertaalde artikelen of boekfragmenten digitaal toegestuurd die tijdens de colleges kort worden besproken. De colleges worden opgenomen en zijn via een speciale link terug te zien voor degenen die er een of meerdere hebben gemist.
========================================
Praktische informatie:
Startdatum: 8 januari 2025
Duur: 6 bijeenkomsten online via Zoom
Data: woensdag 8, 15, 22 & 29 januari, 5 & 13 februari
Tijd: 10-12 u incl korte pauze
Docent: Karel Onwijn – Het Zesde Continent
Cursusgeld: €195
Aanmelden: info@zesdecontinent.nl
Uiterste aanmelddatum: 31 december 2024
Na aanmelding krijgt u een factuur toegestuurd.
23 januari t/m 13 maart 2025
7-delige cursus ‘Ode aan de Oekraïense cultuur’
In deze interessante online-collegereeks (via Zoom) maken we kennis met alle aspecten van de cultuur en kunst in Oekraïne, uiteenlopend van architectuur en schilderkunst tot literatuur en muziek. Vooral de schilderkunst spreekt tot de verbeelding. Zo kende de twintigste eeuw vooral veel vrouwelijke schilders zoals Maria Primatsjenko (naïeve stijl), Tentjana Yablonska (o.m. post-impressionisme) en Alla Horska (expressionistische stijl). Oekraïners zijn ook een uitzonderlijk muzikaal volk en kent een eigen nationale muziekstroming met als boegbeeld componist Mykola Lysenko. De belangrijkste hedendaagste componist is Valentin Silvestrov die sinds de oorlog in Duitsland woont.
7 november t/m 19 december 2024
7-delige cursus ‘Historische kennismaking met kunst en architectuur in de ex-Sovjetlanden’
Wanneer men spreekt over kunst en architectuur in de voormalige Sovjet-Unie – oftewel de Euraziatische regio – heeft men het al snel over Russisch-orthodoxe kerken of de Russische avant-garde kunst uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar deze regio, die 550 keer groter is dan Nederland, kent een veel bredere en rijkere kunst- en architectuurtraditie. Naast dat ook Georgië, Oekraïne en zelfs Estland een eigen orthodoxe kerkarchitectuur kennen, vinden we in de vijftien voormalige Sovjetrepublieken ook geheel andere architectonische tradities. Zo komen we in Armenië de nodige lokale interpretaties van Romeinse basilieken tegen, terwijl we in Azerbeidzjan en Centraal-Azië indrukwekkende en weelderig vormgegeven middeleeuwse moskeeën aantreffen. De Letse hoofdstad Riga staat daarentegen juist vol met wereldse gebouwen in de stijl van ‘Style Moderne’ en de Litouwse stad Kaunas valt weer op door zijn grote dichtheid aan art deco-architectuur. Daarnaast laat deze cursus u ook uitgebreid kennismaken met de grote variëteit aan andere beeldende kunstuitingen. Daarbij vallen naast de vele indrukwekkende iconen en fresco’s vooral de vele bijzondere schilderkunsttradities op, zoals de Georgische en Armeense schilderijen die zich onderscheiden door hun originaliteit. Uiteraard plaatsen we al deze kunstwerken en gebouwen in hun cultuur-historische context waarbij we ook veel beeldopnamen zullen bekijken.
7 november t/m 19 december 2024
7-delige cursus ‘Een cultuurhistorische verkenning van de vijf stans’
In deze cursus maken we kennis met de Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan: de vijf stans.Zij vormen de Aziatische achtertuin van Rusland. Samen zijn ze maar liefst 108 keer groter dan Nederland, terwijl het totale inwoneraantal slechts viermaal zo groot is als dat van ons land. Gedurende meerdere eeuwen waren de ‘stans’ onderdeel van het (Sovjet) Russische Rijk; pas sinds 1991 zijn ze onafhankelijk. Sindsdien proberen ze ieder op hun eigen wijze vorm te geven aan hun nieuwe soevereine status en culturele identiteit. Daarbij grijpen ze gretig terug op tradities uit de pre-Russische tijd. Dankzij de Zijderoute vormden ze toen nog een belangrijke verbindingsschakel tussen China en Europa. Echter, de invloed van de voormalige kolonisator Rusland blijft groot, evenals die van de opkomende oosterbuur China.
8 november t/m 20 december 2024
7-delige cursus ‘De Russische film als spiegel van de tijd’
Films functioneren vaak als spiegel van de periode waarin ze zijn opgenomen. Dit geldt zeker voor Russische films. Zowel het onderwerp als de manier van filmen zegt veel over de Russische politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zijn er de afgelopen jaren opvallend veel nieuwe oorlogsfilms verschenen die het Russische leger in alle glorie verheerlijken, inclusief de nodige geschiedvervalsing. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 kenmerkten Russische films zich juist door een kritische reflectie op de geschiedenis. Daarbij werd openlijk getwijfeld aan het gevoerde beleid van Gorbatsjov en Jeltsin. In deze cursus ziet u ook uniek filmmateriaal uit 120 jaar filmgeschiedenis, zelfs van vóór de Russische revolutie en films van de Russische avant-garde en socialistisch realisme.